Insektsgruppen & Fladdermusgruppen

Fladdermusvandringen på Nääs – Lör 7 sep 2024


Stor brunfladdermus (Sveriges största)   Foto: Jeroen van der Kooij

En ny tradition i programverksamheten inom Lerums Naturskyddsförening är att anordna fladdermusvandringar. Denna, för fjärde året i rad, gjordes i området kring Håvaredsviken på Nääs.

Vi var 16 personer som samlades vid Mellan Nääs och som därefter samåkte till parkeringen nedanför Håvared. Flera nya ansikten kom på vandringen och flera av dessa personer hade med sig egna fladdermusdetektorer. Vandringen gick utefter Håvaredsviken, genom alkärret, tillbaka längs vägen över alkärret för att till sist gå upp till Stora Håvared.
När vi gick på spången genom alkärret kunde flera lysmaskar studeras i mörkret. Vi fick veta att lysmaskarna egentligen är skalbaggar som lockar till parning. Detta var en ny upplevelse för många av deltagarna.
När vi gick på den lilla vägen upp mot torpet Stora Håvared kunde vi fascinerat studera de mycket gamla, stora och höga träd som står där, bland annat en riktigt gammal och stor lind, klibbal samt några mycket grova och höga lärkträd. I den gamla linden hittade vi en gärdsmyg på nattkvist i sitt fantastiskt kamouflerade bo. Vi lämnade denna utan att den stördes så att den lämnade boet men gav oss alla ett riktigt fint minne.
Tillbaka i bilarna åkte vi tillbaka till Mellan Nääs för att där i ficklampornas sken avsluta med titta på vattenfladdermöss som jagade tätt över vattenytan. Det var kul att få se dessa fladdermöss då vi tidigare på kvällen endast hade kunnat observera fladdermöss via våra detekteringsapparater.
Totalt kunde vi med stor säkerhet summera att vi hade observerat tre arter fladdermöss; Nordfladdermus, Dvärgpipistrell samt Vattenfladdermus. Indikationer visade också på ett par ytterligare möjliga arter som Stor brunfladdermus (Sveriges största fladdermus) samt eventuell någon myotisart som tex mustasch/taiga fladdermus.
Ett speciellt stort tack till Bengt Edqvist som med stor kunnighet berättade om våra fladdermöss, dess biologi, och dess myter i historien.
Vid pennan,
Tommy

_______________________________________________________________________________

Gjorda aktiviteter 2023
Sön 11 juni.

Tidiga trollsländor vid Kullsjön och dess omgivningar. Vi träffas vid parkeringen i den stora kurvan vid Kullsjön på Härskogsvägen klockan 10.30 för en trollsländespaning av våra tidiga trollsländor. Ett par kilometer att gå i lätt terräng. Kikare stövlar och matsäck för en rast. För mer information och anmälan: Håkan & Lena Jernehov, tel. 0706-77 14 90 eller 0705-60 77 90.

Sön 18 juni.

Våra dagfjärilar och kärlväxter på Lingonvägen. En liten genomgång av våra dagfjärilar och vilka kärlväxter som är knutna till dem. Tomas Bergsand visar sin fina fjärilsäng på Lingonvägen och pratar arter tillsammans med Lena Jernehov. Tomas kommer även att visa en del av sin trädgård och förklara vad en kvadratmeter pollineringsyta kan göra för nytta. Vi träffas kl. 10:30 ca 50 meter från ängen vid busshållplatsen Lingonvägen (buss 537). Precis vid infarten finns det plats för några bilar. Vi hoppas på solsken. Ta med fika och kikare. Anmälan: Tomas Bergsand, tel. 0790-78 18 33 eller Lena Jernehov, tel. 0705-60 77 90.

Sön 6 aug.

Exkursion bland sena trollsländor i Bengts dammar. Vi träffas på parkeringen strax innan Lerums brukshundsklubb i Stenkullen klockan 10.30. Vi går till fågeldammarna för spaning på våra sena trollsländor. Vi går ca 2 kilometer i ostigad terräng. Kikare stövlar och matsäck för en rast. För mer information och anmälan: Håkan & Lena Jernehov, Tel. 0706-77 14 90 eller tel. 0705-60 77 90.